فهرست مطالب

نشریه چشم انداز شهرهای آینده
سال دوم شماره 2 (پیاپی 6، تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/10
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حسین حاتمی نژاد*، ابوالفضل منصوری اطمینان صفحات 1-13

    شهرها و کلانشهر , نوع جدیدی از مشکلات را تولید می کنند. مدیریت زباله ؛ کمبود منابع ، آلودگی هوا ؛ نگرانی سلامت انسان ؛ ترافیک و کهنگی زیرساخت مشکلاتی در میان پایه فنی ، فیزیکی و مشکلات مواد می باشد.اطمینان از شرایط قابل زندگی در چارچوب چنین رشد سریع جمعیت شهری در سراسر جهان نیاز به درک عمیق تر از مفهوم شهر هوشمند دارد. ضرورت پیرامون این چالش ها باعث شد بسیاری از شهرها در سراسر جهان برای یافتن راه های دقیق برای مدیریت آنها تلاش کنند.لذا در این پژوهش به بررسی تاثیر هوشمند سازی بر زیست پذیری شهر در منطقه 9 شهرداری کلانشهر مشهد پرداخته شده است. در ابتدا اقدام به تهیه پرسشنامه در خصوص شاخص های شهر هوشمند در نواحی منطقه 9 کردیم و در مرحله بعد ویژگی های توصیفی پرسشنامه را در نواحی سه گانه منطقه 9 شهرداری مشهد با توجه به شاخص های شهر هوشمند با استفاده از تحلیل عاملی به بررسی شاخص ها پرداختیم و در قسمت دوم به تشریح و بررسی شاخص های شهر هوشمند با استفاده از روش تحلیل سلسله مراتبی به اولویت بندی شاخص کردیم و در قسمت سوم با استفاده از روش تاپسیس و بهره گیری از روش ترکیبی AHP-Topsis مشخص نمودیم که ناحیه 1 از نواحی منطقه 9 شهرداری مشهد نسبت به سایر نواحی هوشمندتر است و در نهایت به ارایه راهکارهایی با تاکید بر شهر زیست پذیر پرداختیم.

    کلیدواژگان: شهر هوشند، زیست پذیری شهر، منطقه 9 شهرداری مشهد
  • سید علی حسینی، محمدرضا اخلاقی*، محمد مرادی صفحات 15-32

    یکی از چالش های اساسی سازمان های دولتی در ایران، گزینش و مدیریت نیروی انسانی است. این ضعف ناشی از عواملی همچون عدم تناسب میان شغل و شاغل و نیز عدم وجود شفافیت در شرح وظایف شغلی هر سمت و ماموریت های ابلاغی سازمان می باشد، که منجر به بروز مشکلاتی من جمله ناکارآمدی سازمان، عدم وجود تعهد شغلی، نارضایتی شغلی، ترک شغل، دوباره کاری و اتلاف منابع و زمان خواهد شد. این پژوهش به بررسی شرایط موجود در شهرداری منطقه 7 تهران با 908 نیروی شاغل در حوزه های تخصصی متنوع می پردازد، که روند فعلی گزینش و جابجایی نیروی انسانی در آن بر اساس توصیه و یا سلیقه شخصی افراد شکل می گیرد؛ همچنین ضمن استفاده از مطالعات اسنادی سازمان مربوطه و طراحی کاربرگ هایی جهت سنجش میزان آگاهی و تسلط کارکنان هر واحد بر شرح وظایف شغلی و نحوه عملکرد آن ها در راستای دستیابی به اهداف و ماموریت های سازمان، با استفاده از روش توصیفی - تحلیلی، وضعیت نیروی انسانی معاونت خدمات شهری و محیط زیست این سازمان را به صورت موردی تشریح کرده و راهکارهایی را جهت بهبود ارایه می دهد. جامعه آماری این پژوهش شامل تمامی کارکنان شهرداری منطقه 7 تهران بوده و روش اجرای طرح، سرشماری از تمام کارکنان است. با توجه به مسیله مهم و حیاتی مهندسی مجدد شرح وظایف شغلی، که امروزه اکثر سازمان ها از این رویکرد به منظور ارتقاء بهره وری و جلب رضایت ذینفعان خود بهره می برند، نتایج این پژوهش می تواند یک ابزار مهم و حیاتی برای تصمیم گیری مدیران در حوزه مدیریت شهری باشد. نتایج تجربی حاصل از این پژوهش نشان می دهد اگر چه به ظاهر و در لایه های سطحی سازمان پراکندگی نیرو و وظایف سازمانی به نحو احسن و با کمترین چالش شکل گرفته است ، اما هنگامی که با نگاهی دقیق تر به موشکافی وضعیت و لایه های عمیق تر می پردازیم، متوجه گسیختگی هایی می شویم که بنظر می رسد این موضوع در اکثر مناطق تهران صدق نماید.

    کلیدواژگان: مدیریت منابع انسانی، تناسب شغلی، نیروی انسانی، شرح وظایف شغلی، شهرداری منطقه 7 تهران
  • کرامت الله زیاری، احمد حاتمی*، ابولحسن صفرپور صفحات 33-50

    زیست پذیری شهری به عنوان یکی از مهمترین عناصر کیفیت و جاذبه شهری، در شهرهای مختلف مورد توجه روزافزون قرار گرفته است. این مفهوم برآسایش اجتماعی، سلامتی و رفاه فردی و اجتماعی در شهر که از اصول توسعه پایدار نیز هستند، دلالت دارد. در همین راستا پژوهش حاضر نیز با هدف ارزیابی ابعاد و مولفه های زیست پذیری در نواحی شهر خرم آباد انجام گرفته است. روش تحقیق توصیفی- تحلیلی و با استفاده از ابزار پرسشنامه صورت گرفته است. جامعه آماری آن تمام شهروندان شهر خرم آباد که در سرشماری سال 1395برابر380829 نفر بوده است. برای تخمین حجم نمونه از فرمول شارل کوکران استفاده شده است و مطابق این فرمول تعداد نمونه 384 نفر برآورد شده است.روش انتخاب نمونه تقسیم شهر به 11 ناحیه و پخش 34 پرسشنامه در هر ناحیه به صورت تصادفی ساده بوده است. اطلاعات به دست آمده با استفاده از نرم افزار های Spss,Arc Gis, Excel  و بهره گیری از مدل های آنالیز واریانس یک طرفه (ANOVA) و تاپسیس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج به دست آمده نشان داد که بین نواحی شهر خرم آباد از نظر ابعاد زیست پذیری تفاوت معنی دار وجود دارد و در سطح نواحی شهر ابعاد زیست پذیری با شدت و ضعف همراه است. همچنین مدل تاپسیس نشان داد که از نظر میزان زیست پذیری کلی ناحیه شقایق با مقدار Si 0.823 بالاترین میزان زیست پذیری و ناحیه دره گرم با مقدار Si 0.176 پایین ترین میزان زیست پذیری را در بین نواحی شهر خرم آباد به خود اختصاص داده اند و سایر نواحی نیز در این بین قرار گرفته اند.

    کلیدواژگان: توسعه پایدار، زیست پذیری شهری، مدل تاپسیس، نواحی شهری، شهر خرم آباد
  • شیما شاهی محمدی، فرشته احمدی*، یعقوب موسوی صفحات 51-76

    منظر شهر واسطه ای میان انسان ،پدیده شهر،تبلور بصری و معنایی اجزای تشکیل دهنده ی فضا است.که یکی از اجزای آن مبلمان شهری است.مبلمان شهری عناصری از فضای شهری هستند که کم تر مورد توجه قرار می گیرند و درپرداختن و برنامه ریزی و طراحی شهرها بیشتر مورد غفلت واقع می شوند، با گسترش بی ضابطه بسیاری از شهرهای بزرگ از جمله اصفهان و افزایش جمعیت، کم کم تسلط مسیولان شهری به کنترل اوضاع اجتماعی و پرداختن به امور سیماهای شهرها و سامان دهی آن کمتر از گذشته شده است به طوری که در بسیاری از موارد دقت فدای سرعت شده و حفظ هویت و زیبایی، به ویژه در مبلمان شهری،قربانی نیازهای مقطعی و نسنجیده روزمره شهری می شود.نبود طراحی خاص، اعمال سلیقه،در نظر نگرفتن (ارگونومی، همه شمولی، رنگ مناسب، نورپردازی) و عدم تناسب با فرهنگ از مهمترین مشکلات مبلمان شهری در سطح شهر اصفهان می باشد.خیابان چهارباغ به دلیل سوابق تاریخی از قدرت جذب بالای گردشگر برخوردار بوده و به لحاظ نوع خدمات رسانی پذیرای تعداد زیاد مسافرو شهروندان است ولی مبلمان شهری این بخش نه تنها از نظر کمی کافی نیست بلکه دچار مشکلاتی نظیر:پراکندگی نامناسب،مکان یابی نادرست،عدم هماهنگی محیطی،عدم مطابقت با فرهنگ عمومی ،طراحی نامناسب ،استفاده از مصالح نامرغوب ،عدم رعایت استانداردهای لازم و...می باشد و در پی بعضی از تخریب ها به منظور اجرای پروژه مترو اغتشاشات بصری و اختلال در منظر شهری این محور ایجاد شده است.هدف از پژوهش حاضر، ارتقاء این فضای شهری از طریق بهبود منظر شهری با تاکید بر مبلمان شهری می باشد.در پژوهش حاضر روش مورد استفاده توصیفی-تحلیلی،شیوه گردآورد داده هااسنادی- میدانی و روش تجزیه تحلیل داده ها کمی و کیفی است نتایج پژوهش حاضر نشان داد که با درنظرگرفتن شاخص هایی چون: مکان یابی صحیح، هماهنگی بیشتر با بافت سنتی و تاریخی،همه شمولی،رنگ، راحتی ،ارگونومی،عملکرد مناسب و...می توان به منظر پایدار و مناسب در این محور دست یافت.

    کلیدواژگان: منظر شهری، خیابان شهری، مبلمان شهری، شهر اصفهان، محور چهارباغ
  • فرزانه ساسان پور*، کوهیار پرتوی صحنه، افسانه زمانی مقدم صفحات 77-90

    تحولات فضایی و کالبدی یکی از مهمترین مباحث کلانشهرها برای پایداری و ناپایداری سطوح مختلف در سطوح مختلف فضایی-کالبدی، اقتصادی، اجتماعی-فرهنگی، محیط زیستی، مدیریتی- حکمروایی است. تحولات کالبدی در واقع همان مساحت و توسعه ای است که پیدا می کندو تحولات فضایی در واقع سران های فضایی که در درون آن قرار می گیرد تعریف میشود.این پژوهش به دنبال آن است تا  با تحلیل تحولات فضایی -کالبدی  وضعیت آینده پایدار منطقه 22 کلانشهر تهران را با استفاده از رویکرد سناریو مورد بررسی قرار دهد.پژوهش به لحاظ هدف کاربردی و به نظر ماهیت توصیفی -تحلیلی است. اطلاعات مورد نیاز این پژوهش از طریق مطالعات میدانی و اسنادی گردآوری شده است. در مطالعات میدانی از تکنیک دلفی در قالب گروه 35 نفره استفاده گردیده است. برای تحلیل داده از روش تحلیل اثرات متقابل در نرم افزار MIC MAC بکار گرفته شد.نتایج پژوهش حاکی است که ابتدا 100 عامل بعنوان عوامل کلیدی در پنج بعد فضایی-کالبدی، اقتصادی، اجتماعی-فرهنگی، محیط زیست، مدیریتی-حکمروایی موثر به آینده پایدار منطقه شناسایی شد.سپس با نظر صاحب نظران 44 عامل کلیدی پیشران مشخص شد.نتایج تحقیق نشان می دهد که وضعیت متغییرها حاکی از ناپایداری تحولات فضایی-کالبدی منطقه 22 کلانشهر تهران می باشد پنج دسته عوامل تاثیرپذیر، تاثیر گذار، دو وجهی، تنظیمی و مستقل شناسایی شدند. امتیازات نهایی و رتبه بندی عوامل کلیدی انجام شد و در نهایت سه سناریو برای وضعیت آینده پایدار منطقه 22 کلانشهر تهران ارایه گردید.

    کلیدواژگان: آینده پژوهی، فضایی-کالبدی، پایداری، منطقه 22 تهران
  • نادر زالی، فاطمه حقیقت*، احمد پناهی صفحات 91-104

    به کارگیری آینده پژوهی در برنامه ریزی شهری و منطقه ای که موضوع آن شناخت، تحلیل و برنامه ریزی برای شهرها و مناطق به عنوان پیچیده ترین ساخته های بشری است، امری ضروری است. هدف پژوهش حاضر با رویکردی آینده نگارانه و با کاربرد نظریه سیستم ها، ارزیابی و تحلیل متغیرهای توسعه استان گیلان به منظور شناسایی عوامل کلیدی توسعه منطقه ای در افق 1410می باشد. این پژوهش، ضمن شناسایی عوامل کلیدی توسعه استان، به تطبیق آن با نظریه پایه توسعه استان می پردازد و قابلیت های توسعه استان (مستخرج از نظریه پایه توسعه استان) را با روش فناوری های کلیدی اولویت بندی می نماید. پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی، از نظر ماهیت داده ها، کیفی و از نظر روش گردآوری داده ها، اسنادی_ پیمایشی است. روش انجام پژوهش شامل روش های دلفی، ماتریس تاثیرات متقاطع و نرم افزار Mic Mac، فناوری های کلیدی و ماتریس مطلوبیت_ امکان پذیری می باشد. نتایج این پژوهش نشان داد که متغیرهای کلیدی توسعه استان شامل جمعیت و مهاجرت، شیوه مدیریت کلان کشور، تکنولوژی تولید، سرمایه گذاری دولتی، منابع آب، محیط زیست، صادرات محصول، توسعه دانش بنیان، مخاطرات طبیعی، سرمایه گذاری خارجی، بهره وری تولید، توسعه گردشگری و اولویت بندی قابلیت های توسعه استان به ترتیب، گردشگری، زراعت، صنایع تبدیلی و تکمیلی کشاورزی و فعالیت های بازرگانی می باشد.

    کلیدواژگان: استان گیلان، رویکرد سیستمی، عوامل کلیدی، فناوری های کلیدی
|
  • Hossein Hataminejad*, Abolfazl Mansourietminan Pages 1-13

    Cities and metropolises produce new types of problems. Waste management; Lack of resources, air pollution; Human health concerns; Traffic and infrastructure obsolescence are problems between the technical, physical base and material problems. Ensuring livable living in the context of such rapid urban population growth around the world requires a deeper understanding of the concept of smart city. The need for these challenges has led many cities around the world to try to find accurate ways to manage them. First, a questionnaire was designed for smart city indicators in the regions of Region 9 and then the indicators were analyzed using factor analysis. In the second part, after describing and reviewing the smart city indicators, the index was prioritized using the method of hierarchical analysis. Finally, the areas were leveled using the TOPSIS method and the AHP-Topsis combined method. The results showed that District 1 is smarter than District 9 of Mashhad Municipality than other districts. Solutions were also presented with an emphasis on the livable city.

    Keywords: Smart City, City Sustainability, District 9 of Mashhad Municipality
  • Seyed Ali Hosseini, Mohammadreza Akhlaghi*, Mohammad Moradi Pages 15-32

    One of the main challenges of government organizations in Iran is the selection and management of human resources. This weakness is due to factors such as mismatch between job and employee and also lack of transparency in the job description of each position and communication missions of the organization, which leads to problems such as inefficiency of the organization, lack of job commitment, job dissatisfaction, leaving the job, re-employment. And will waste resources and time. This study examines the current situation in the municipality of Tehran's 7th district with 908 employees in various specialized fields, in which the current process of selection and relocation of human resources is formed based on the personal recommendation or taste of individuals; Also, while using the documentary studies of the relevant organization and designing worksheets to measure the level of knowledge and mastery of the employees of each unit on job descriptions and how they perform in order to achieve the goals and missions of the organization, using descriptive-analytical method, Urban and environmental describes the organization on a case-by-case basis and offers solutions for improvement. The statistical population of this study includes all employees of Tehran Municipality, District 7, and the method of implementing the plan is a census of all employees. Given the crucial issue of re-engineering job descriptions, which most organizations today use this approach to improve productivity and satisfy their stakeholders, the results of this study can be an important and vital tool for managers to make decisions in the field of urban management. The experimental results of this study show that although the distribution of organizational forces and tasks is apparently and efficiently formed in the surface layers of the organization with the least challenge, but when we take a closer look at the situation and deeper layers, we notice ruptures. This seems to be the case in most areas of Tehran.

    Keywords: Human resources, job fit, expertise, Iranian government organizations, job description
  • Keramatalah Zayyari, Ahmad Hatami*, Abolhasan Safarpoor Pages 33-50

    Urban livability as one of the most important elements of quality and urban attraction, has received increasing attention in various cities. This concept refers to social comfort, health and individual and social well-being in the city, which are also principles of sustainable development. In this regard, the present study has been conducted with the aim of evaluating the dimensions and components of livability in the areas of Khorramabad. The research method is descriptive-analytical using a questionnaire. The statistical population is all citizens of Khorramabad, which in the 2016 census was equal to 380829 people. Charles Cochranchr('39')s formula was used to estimate the sample size, and according to this formula, the number of samples was estimated at 384 people. The obtained data were analyzed using Spss, Arc Gis, Excel software and one-way analysis of variance (ANOVA) and TOPSIS models. The results showed that there is a significant difference between the areas of Khorramabad in terms of dimensions of livability and in the areas of the city the dimensions of livability are associated with intensity and weakness. The TOPSIS model also showed that in terms of total viability, Shaghayegh area with Si 0.823 has the highest bioavailability and Hot Valley area with 0.176 Si has the lowest bioavailability among Khorramabad city and other areas. Are also in between.

    Keywords: sustainable development, urban livability, TOPSIS model, urban areas, Khorramabad city
  • Shima Shahimohamadi, Fereshte Ahmadi*, Yaghoub Mousavi Pages 51-76

    The view of the city is an intermediary between human beings, the phenomenon of the city, the visual and semantic crystallization of the components of space, one of the components of which is urban furniture. Urban furniture are elements of urban space that are less considered. With the uncontrolled expansion of many large cities, including Isfahan, and the increase in population, the attention of city officials to control the social situation and appearance of cities has become less than in the past, so that in many cases care in maintaining identity and beauty, especially in urban furniture, It is ignored due to cross-sectional and ill-considered needs. Lack of special design, taste, lack of attention to (ergonomics, universality, appropriate color, lighting) and incompatibility with culture are the most important problems of urban furniture in Isfahan. Chaharbagh Street has a high tourist attraction due to its historical background and welcomes a large number of citizens in terms of service, but the urban furniture of this section is not only insufficient but also suffers from problems such as improper distribution, incorrect location, lack of environmental coordination. Non-compliance with public culture, improper design, use of substandard materials, non-compliance with the necessary standards, etc., and following some demolitions in order to implement the metro project, the urban landscape of this axis has been disrupted. The purpose of this study is to improve the public space of the city by improving the urban landscape with an emphasis on urban furniture. In the present study, the research method is descriptive-analytical in which the data were collected by documentary-field method and the method of data analysis is quantitative and qualitative. The results of the present study showed that by considering indicators such as correct location, more harmony with traditional and historical context, universality, color, "comfort", ergonomics, proper performance, a stable and appropriate perspective can be achieved in this axis.

    Keywords: Urban landscape, urban street, urban furniture, Isfahan city, Chaharbagh axis
  • Farzane Sasan Pour*, Koohyar Partovi Sahneh, Afsaneh Zamani Moghadam Pages 77-90

    Spatial and physical developments are one of the most important issues in metropolises for stability and instability in various spatial sectors - physical, economic, socio-cultural, environmental, managerial - governance. Physical evolution is actually the area that develops, and spatial evolution is actually the per capita space that lies within it. This study seeks to analyze the sustainable future situation of the 22nd metropolitan area of ​​Tehran by analyzing spatial-physical developments using a scenario approach. The research is applied in terms of purpose and descriptive-analytical in nature. The information required for this research has been collected through field and documentary studies. In field studies, the Delphi technique has been used in the form of a group of 35 people. For data analysis, the interaction analysis method was used in MICMAC software. The results indicate that first 100 factors were identified as key factors in five dimensions of spatial-physical, economic, socio-cultural, environmental, managerial-governance effective for the sustainable future of the region. Then, with the opinion of experts, 44 key drivers were identified. The status of the variables indicates the instability of spatial-physical changes in the 22nd metropolitan area of ​​Tehran. Also, five groups of influential, influential, two-dimensional, regulatory and independent factors were identified. Final scores and rankings of key factors were performed and finally three scenarios for the sustainable future of District 22 of Tehran metropolis were presented.

    Keywords: Future Studies, Spatial-Physical, Sustainability, District 22 Tehran
  • Nader Zali, Fatemeh Haghighat*, Ahmad Panahi Pages 91-104

    It is necessary to apply futures studies in urban and regional planning, the subject of which is to identify, analyze and plan for cities and regions as the most complex human structures. The aim of this study is to evaluate and analyze the development variables of Guilan province with a futuristic approach and by applying systems theory in order to identify the key factors of regional development in the horizon of 1410. This research, while identifying the key factors of the province's development, adapts it to the basic theory of the province's development and prioritizes the province's development capabilities (derived from the basic theory of the province's development) with the key technologies method. The present research is applied in terms of purpose, qualitative in terms of data nature and documentary-survey in terms of data collection method. Research methods include Delphi methods, cross-impact matrix and Mic Mac software, key technologies and utility-feasibility matrix. The results of this study showed that the key variables of the province development include population and migration, macro management style, production technology, government investment, water resources, environment, product export, knowledge-based development, natural hazards, foreign investment, production efficiency , Tourism development and prioritization of the province's development capabilities are tourism, agriculture, agricultural conversion and complementary industries and commercial activities, respectively.

    Keywords: Guilan Province, Key Factors, Key Technologies, systematic approach